Zgłoszenie

Jakub

Penne z zielonym groszkiem

Głosy:  1/1 9

Składniki:
2 porcje:
160 g penne
100 g zielonego groszku
100 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy extra vergine
1 ostra papryczka
koperek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Nastawić do ugotowania makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany w plasterki czosnek. Jak tylko oliwa przejmie aromat czosnku dokładamy na patelnię pokrojony w paseczki boczek i smażymy aż się delikatnie wytopi. Dokładamy posiekaną w paseczki papryczkę i wcześniej podgotowany zielony groszek, (jeśli używamy świeżego) smażymy 2-3 minuty doprawiając solą i pieprzem, można dolać 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Pod koniec smażenia ugotowany makaron. Mieszamy razem na patelni, aby powstały sos okrył makaron. Wykładamy na talerze posypując świeżo zmielonym pieprzem.