Zgłoszenie

Bartosz

Penne z sosem słodko-pikantnym z morelami i odrobiną chili

Głosy:  1/1 1

Penne z sosem słodko-pikantnym z morelami i odrobiną chili
Składniki:
1) 200 g makaronu penne Barilla
2) 3 średnie cebule
3) papryczka chili
4) 5 pomidorów
5) 2 szklanki bulionu warzywnego
6) 200 g suszonych moreli
7) 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
8) 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
9) 5 gwiazdek anyżu
10) sól
11) pieprz
12) chili
13) natka pietruszki do dekoracji
14) oliwa

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie wlewamy bulion warzywny i chwilę gotujemy.
2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i razem z anyżem dodajemy do bulionu i gotujemy około 20 minut.
3. Morele kroimy na pół i razem z oliwkami dodajemy do sosu pod koniec gotowania.
4. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i chili.
5. W międzyczasie makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
6. Na talerzach układamy ugotowany makaron, polewamy go przygotowanym sosem i dekorujemy natką pietruszki.