Zgłoszenie

Monika

Penne rigate z szynką.

Głosy:  0

40 dag penne rigate , łodyga selera naciowego ,świeża bazylia , 6 dag sera z niebieska pleśnią,10 dag mascarpone,5 dag orzechów włoskich ,masło,10 dag szynki,oliwa,gałka muszkatołowa,sól,pieprz biały.Sos : 3 łyżki masła ,3 łyżki maki,2 szklanki mleka,2 łyżki startego parmezanu
Makaron penne rigate ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżką oliwy,osączyć. Szynkę i seler naciowy pokroić w kostkę.orzechy posiekać.Na oliwie usmażyć szynkę i seler naciowy.Zdjąć z ognia,dołożyć mascarpone,rozgnieciony ser pleśniowy, posiekaną bazylię i orzechy,wymieszać.Doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową.Sos: Roztopić masło,wsypać mąkę ,smażyć 1 min,mieszając ,wlać mleko .Gotować 15 min,doprawić solą pieprzem,gałka muszkatołową.Połączyć z parmezanem. Przygotować naczynie żaroodporne do zapiekania, jego spód posmarować oliwą,ciasno układać penne rigate.Na makaron wylać połowę sosu i położyć farsz.Ponownie ciasno ułożyć penne rigate i zalać sosem.Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.