Zgłoszenie
40 dag penne rigate , łodyga selera naciowego ,świeża bazylia , 6 dag sera z niebieska
pleśnią,10 dag mascarpone,5 dag orzechów włoskich ,masło,10 dag szynki,oliwa,gałka
muszkatołowa,sól,pieprz biały.Sos : 3 łyżki masła ,3 łyżki maki,2 szklanki mleka,2 łyżki
startego parmezanu
Makaron penne rigate ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżką oliwy,osączyć. Szynkę
i seler naciowy pokroić w kostkę.orzechy posiekać.Na oliwie usmażyć szynkę i seler
naciowy.Zdjąć z ognia,dołożyć mascarpone,rozgnieciony ser pleśniowy, posiekaną bazylię i
orzechy,wymieszać.Doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową.Sos: Roztopić masło,wsypać
mąkę ,smażyć 1 min,mieszając ,wlać mleko .Gotować 15 min,doprawić solą pieprzem,gałka
muszkatołową.Połączyć z parmezanem. Przygotować naczynie żaroodporne do zapiekania, jego
spód posmarować oliwą,ciasno układać penne rigate.Na makaron wylać połowę sosu i położyć
farsz.Ponownie ciasno ułożyć penne rigate i zalać sosem.Piec 20 min. w piekarniku
rozgrzanym do 200 st.