Zgłoszenie

Angelika

Penne Carbonara (4-6 os)

Głosy:  1/1 2

– makaron penne 500g Barilla
-4 jaja
– szklanka parmezanu
-śmietana kremówka 1/2 szklanki
– sól
– masło 1 łyżka
-oliwa z oliwek 1 łyżka
– boczek ok. 300 g
– bazylia
– pieprz

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. ( nie wylewać wody)
Jajka ubić, dodać śmietanę i 1/2 parmezanu, dodać sól i odstawić,
Na patelni rozpuścić masło i oliwę, dodać boczek i czekać aż się zarumieni. Po usmażeniu boczek odcedzamy.
Ugotowany makaron wrzucamy do garnka dodajemy 2 łyżki wody z makaronu + 1 łyżkę tłuszczu.
Dodajemy roztrzepane jajka i boczek, czekamy aż zgęstnieje ( jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę z makaronu)

Podajemy posypane bazylią i parmezanem.