Zgłoszenie

Maya

Pasta e funghi – Shitake (Lentinula edodes)

Głosy:  1/1 1

Składniki:
250g makaronu spaghetti Barilla
150g grzybów Shitake (Lentinula edodes) – Twardziak jadalny
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
5 pomidorów śliwkowych
sos pomidorowy bazyliowy Barilla
starty Parmezan
przyprawy: sól, pieprz zielony, oregano
panierka: mąka, 1 jajko, bułka tarta
do dekoracji: świeże zioła, np.rozmaryn
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Po ugotowaniu odcedzić wodę.
Na patelni podgrzać oliwę z masłem. Opłukać grzyby Shitake, odciąć nóżki, a kapelusze panierować w mące, jajku i buce tartej. Podsmażyć na patelni ma maśle z dodatkiem oliwy oraz dopiec w piekarniku aż staną się złociste. Dodać przyprawy.
Sos pomidorowy podgrzać w rondelku.
Pomidory opukać, pokroić na połówki, skropić oliwą i piec na blasze posmarowanej oliwą w piekarniku.
Po nałożeniu wszystkich składników na talerz oprószyć danie startym Parmezanem i oraz udekorować świeżymi ziołami.