Zgłoszenie

Emil

Pasta con formaggio tipo gorgonzola

Głosy:  1/1 1

Składniki:
– makaron Barilla Maccheroni
– jedna duża cebulka
– jedna duża pierś z kurczaka
– 3 ząbki czosnku
– sok z 1/3 cytryny
– mała śmietana 30%
– sól, pieprz
– łyżeczka papryki w proszku
– łyżeczka suszonych ziół
– około 6 dużych pieczarek
– garść suszonej żurawiny
– kawałek sera pleśniowego
– świeża bazylia
– kapary duże

Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyć, dodać plasterki pieczarek i wyciśnięty czosnek. Po około 5 minutach dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dusić przez 10 minut. W między czasie w miseczce przygotować sos: wymieszać wszystkie przyprawy ze śmietaną, sokiem z cytryny, żurawiną i 1/4 szklanki wody. Zalać kurczaka i dusić przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając. Makaron ugotować al dente, wyłożony na talerz polać gotowym sosem, posypać roztartym w dłoniach serem pleśniowym oraz udekorować świeżą bazylią i kaparami.

Pyszne, wyraziste i oryginalne włoskie danie gotowe! 🙂