Zgłoszenie

Aneta

Pasta alla Michele

Głosy:  1/1 12

Składniki:
– makaron spaghettini n. 3 Barilla,
– passata,
– pół cebuli,
– ząbek czosnku,
– oliwa z oliwek,
– 1 pomidor,
– kawałek peperoncino
– sól
– ser parmezan

Wykonanie:
Wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente.
Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek i podsmażyć pokrojony drobno czosnek i peperoncino oraz pokrojona w kosteczke cebule. Następnie dodać passate pomidorową i dusić około 10 minut aż nadmiar wody odparuje, dodać do sosu pokrojonego pomidora i dusić około 5 minut. Makaron odcedzić i dodać do sosu, dokładnie razem wymieszać. Gotową paste wyłożyć na talerz posypując tartym parmezanem. Podawać z białym winem i już można rozkoszować się smakami słonecznej Italii.