Zgłoszenie

Elżbieta

Paglia e fieno – Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKI.

Głosy:  0

Składniki;
20 dag makaronu spaghetti BARILLA
2 łyżki masła
1,5 szkl zielonego groszku
200 ml śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
40 g świeżo startego parmezanu, dodatkowo kilka płatków do podania
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie;
Nastawiamy wodę na makaron, solimy i wlewamy łyżkę oliwy. Po zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki.

Paglia e fieno w dosłownym tłumaczeniu oznacza „słoma i siano”. Oznacza to występujące w tym daniu zestawienie kolorów – żółtego makaronu i zielonego groszku. Nieodłącznym elementem kuchni włoskiej jest bazylia, ja zastąpiłam ją akcentem polskim czyli natką pietruszki. Danie jest ekspresowe w wykonaniu więc jak najbardziej polecam je zabieganym którzy nie mają czasu na gotowanie a rodzina czeka na pyszny obiad. Barilla do takich szybkich dań jest idealna!