Zgłoszenie

Urszula

Orecchiette z jarmużem, suszonymi pomidorami i drobiową kiełbasą

Głosy:  1/1 72

150 g drobiowej kiełbasy,
200 g pieczarek,
200 g jarmużu,
1 ząbek czosnku,
100 g suszonych pomidorów w oliwie,
250 g makaronu orecchiette,
garść liści bazylii,
sól, pieprz,
3 łyżki oliwy,
50 g sera grana padano

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, zdejmujemy ją z patelni i na jej miejsce wkładamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy się zrumienią dodajemy porwany na kawałki jarmuż, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną kiełbasę. Dusimy 15 minut. Gotujemy i osączamy makaron orecchiette. Do jarmużu dodajemy porwaną bazylię i pokrojone w paseczki pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z orecchiette. Posypujemy cienkimi plasterkami grana padano i podajemy gorące.