Zgłoszenie

Angelika

Niecodzienne wariacje z oliwą

Głosy:  1/1 1

Danie idealne na niedzielne odstępstwa od planu dietetycznego. W jego przygotowanie możecie włączyć partnera, który na pewno zadowoli się użyciem blendera.
Zacznijmy od przygotowania makaronu – załóżmy, że wykorzystamy 250 gram tego produktu. Gdy makaron będzie się gotować, wykonamy ser mozzarella zalany oliwą oraz przyprawiony czosnkiem. Ser (20 g) maczamy w oliwie, a następnie obtaczamy do w drobniutko posiekanych czterech ząbkach czosnku (reszta przyda się do wykonania sosu). Przechodzimy do przygotowania sosu, do czego potrzebujemy: jednego, dużego pomidora, wcześniej wspomnianego czosnku, czterech malutkich pieczarek marynowanych, 3 liści bazylii, szczypty soli morskiej i szczypty kolorowego pieprzu. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, następnie delikatnie podgrzewamy.
Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem, na którym układamy przyprawiony ser. Możemy przyozdobić talerz oliwkami bądź liśćmi bazylii.
SMACZNEGO!