Zgłoszenie

Radosław

Mezze Penne Tricollore con prosciutto con panna

Głosy:  0

Lubię Włochy i ich kuchnię. Truizm…. Kocham kuchnię śródziemia, to dla mnie miejsce, gdzie chciałbym żyć, funkcjonować, jeść i spocząć… Wydaje mi się jednak, że pomijamy na co dzień dużą część kuchni włoskiej. Chodzi mi o północne rejony, róznież miejsca, gdzie kultura miesza się już z niemieckojęzyczną.. A niesłusznie, stamtąd pochodzi najlepsze prosciutto, pyszne krowie i bawole sery oraz inne pyszne produkty. Zróbmy coś dobrego z Najlepszych makaronów Barilla, ale z białym sosem…

Składniki:
Mezze Penne Tricollore Barilla
masło klarowane – łyżka
proscitto – 20 dag
słodka śmietanka 30% – 200 ml
parmezan – 2 łyżki po starciu
koperek posiekany – 3 łyżki

Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Gdy masło jest gorące, wrzucamy szynkę. Mieszamy, aż zmieni kolor. Wlewamy śmietankę, chwilę mieszamy redukując ilość płynu. Na koniec wrzucamy ser i mieszamy, aż się rozpuści i zagęści sos.

Makaron gotujemy wg przepisu dostępnego na opakowaniu. Odcedzamy. Wrzucamy do garnka, wlewamy sos. Mieszamy. Mieszamy. Można podjadać z garnka.
Można też wyłożyć na talerz i zjeść jak ludzie….

Smacznego.