Zgłoszenie

Wioleta

Makaronowe koszyczki z szpinakiem i serem

Głosy:  1/1 1

Składniki na 3 koszyczki
2 szkl. ugotowanego makaronu Penne Rigate
1 szkl. szpinaku
3 plastry wędzonego boczku
2 jajka
1/3 szkl. startego żółtego sera
3 ząbki czosnku
masło
kilka sztuk żurawiny
sól
pieprz
suszona bazylia
Boczek pokroić w kostkę podsmażyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dodać szpinak lekko go zeszklić. Foremki do tarteletek nasmarować masłem, i ułożyć w nich w pionie rurki makaronu Barilla. Jajka roztrzepać i wylać do foremek posypać solą pieprzem i bazylią.Na jajko położyć warstwę startego żółtego sera później szpinak i żurawinę. Zapiekać w piekarniku od dołu w 170 c przez około 10 min. Wyciągnąć z foremek dobrze smakują na zimno jak i na gorąco, można jeszcze polać swoim ulubionym dowolnym sosem np.pomidorowym.