Zgłoszenie

Katarzyna

Makaron ze szparagami

Głosy:  1/1 1

Składniki ( na 4 porcje ) :
250 g makaronu (wybrałam Casarecce )
100 g szynki parmeńskiej
pęczek białych szparagów
75 ml suszonych pomidorów z ziołami ( razem z olejem )
75 ml zielonych oliwek
odrobina parmezanu i świeżej bazylii

Szparagi obieram i kroję w cienkie plasterki. Siekam suszone pomidory i oliwki. Mieszam z pokrojonymi szparagami i dodaję do całości olej z przyprawami, w którym znajdowały się suszone pomidory. Tak przygotowane szparagi wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie przystępuję do przygotowania pysznego makaronu ze szparagami.
W czasie gdy gotuje się makaron, na patelni przygotowuję pozostałe składniki. Na rozgrzaną patelnię wykładam najpierw pokrojoną szynkę parmeńską. Kiedy już lekko się wytopi dokładam przygotowane wcześniej szparagi, dodając również olej z pomidorów. Na początku nie wlewam całego – w razie potrzeby dolewam go stopniowo.
Kiedy szparagi będą już miękkie dodaję do nich odcedzony makaron. Mieszam całość i w razie potrzeby doprawiam delikatnie solą i pieprzem.

Gotowy makaron ze szparagami podaję z odrobiną tartego parmezanu i posiekaną bazylią.