Zgłoszenie

Marta

Makaron ze szparagami i krewetkami (Maccheroni agli asparagi e gamberi)

Głosy:  1/1 253

Składniki na dwie porcje:

• 300 g makaronu Maccheroni Barilla
• 500 g zielonych szparagów
• 250 g średnich krewetek
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki oliwy
• 50 ml białego wytrawnego wina
• 150 ml śmietanki kremówki 30%
• 3 szalotki
• 2 łyżki tartego parmezanu
• sól
• pieprz

Dodatkowo:

• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka tartego parmezanu
• ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Makaron Maccheroni gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Szparagi myjemy i osuszamy. Zielonych szaragów nie musimy obierać! Przed gotowaniem usuwamy (obcinamy/odrywamy) zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga).
Do wysokiego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz trochę soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Szparagi wiążemy nitką lub sznurkiem i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi gotujemy na stojąco, ich główki powinny się znajdować nad poziomem wody. Gotujemy ok. 8 minut. Ostrożnie wyjmujemy z wody – wody, w których się gotowały szparagi nie wylewamy!
Łodyżki szparagów kroimy w plasterki, zostawiając tylko główki. Do wysokiego naczynia przekładamy pokrojone szparagi, podlewamy je wodą, w której się gotowały i miksujemy na gładki sos.
Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.
Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę i krewetki oraz odrobinę soli i pieprzu. Dusimy ok. 3-4 minut po czym całość zalewamy sosem ze szparagów, gotujemy kilka minut.
Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy i dodajemy główki szparagów. Gotujmy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron, dwie łyżki tartego parmezanu i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Smacznego!