Zgłoszenie

Bartosz

Makaron z soczewicą i indykiem

Głosy:  1/1 4

To bardzo smaczne i proste danie, które przygotowuję dla swojej żony.

Makaron z soczewicą i indykiem

Składniki:
1) 200 g makaronu Fusilli Barilla
2) ok. 300 g piersi z indyka
3) szklanka bulionu warzywnego
4) 100 g soczewicy (może być czerwona lub zielona)
5) 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
6) puszka pomidorów krojonych bez skórki
7) szklanka soku pomidorowego
8) sos sojowy
9) 2 ząbki czosnku
10) listki świeżej bazylii
11) sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie

Przygotowanie
1. Najpierw gotujemy soczewicę.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
3. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy ziołami prowansalskimi.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mięso i chwilę podsmażamy.
5. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, szklankę bulionu warzywnego oraz sok pomidorowy i wszystko chwilę podduszamy.
6. Dodajemy soczewicę, posiekane listki bazylii oraz posiekane orzeszki ziemne. Doprawiamy sosem sojowym, chili, solą i pieprzem.
7. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy.

Smacznego!