Zgłoszenie

Lilianna

Makaron z kociołka w sosie serowym i pieczoną dynią

Głosy:  0

Składniki:

500 g makaronu Barilla Spaghetti
500 g zmielonej wołowiny
1 kg dyni
2 cebule
500 g pieczarek
500 g żółtego sera
2 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
oliwa z oliwek
2 łyżki smalcu z gęsi
świeże oregano
pieprz czarny
czerwona papryka
pieprz ziołowy
sól

Przygotowanie:

Dynię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku aż stanie się miękka. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W kociołku podsmażamy na smalcu mięso,
pieczarki i cebulę. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy wcześniej upieczoną dynię i przyprawy. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy starty żółty ser oraz śmietanę i łączymy go z makaronem.