Zgłoszenie

Maya

Makaron z japońskimi grzybami Nameco

Głosy:  1/1 1

Składniki:
250g makaronu spaghetti Barilla
150g grzybów Nameco (Pholiota nameco) – Łuswiak nameko
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
50ml białego wina
starty Parmezan
przyprawy: sól, pieprz zielony, chili
do dekoracji: świeże zioła
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Po ugotowaniu odcedzić wodę i zostawić 1 łyżkę do dodania do sosu.
Na patelni podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone w kostkę czosnek i cebule i całość lekko podsmażyć. Dodać opłukane i pokrojone grzyby Nameco. Smażyć na małym ogniu przez ok. 3min. Dodać wino i smażyć do momentu odparowania wina, a następnie dodać przyprawy i 1 łyżkę wody z makaronu, aby powstał sos. Posypać startym Parmezanem oraz udekorować świeżymi ziołami.