Zgłoszenie

Łukasz

Makaron z hiszpańskim stylu krewetki z czosnkiem a’la Oleszek

Głosy:  1/1 4

Składniki
1 opakowanie Barilla ziti lub inne małe makarony (penne, orecchiette, mezzi rigatoni.)
Sól koszerna
1/2 szklanki oliwy z oliwek Extra Virgin
4 duże ząbki czosnku, zmiażdżone i mielonych
1 łyżeczka płatków czerwone chile + więcej do przybrania
2 duże ząbki czosnku, pokrojony (to oprócz mielonego czosnku powyżej)
2 opakowania wyjątkowo duże krewetki, oczyszczone z ogonów i muszli usuniętych i zarezerwowanych (można z nich korzystać w przepisie)
Skórka i sok z 1 cytryny całego
Wykonanie
Doprowadzić duży garnek wypełniony 4 litry wody, zagotować, doprawić solą hojnie. Makaron gotować 2 minuty mniej niż odnotowane w polu.
Podczas gdy gotuje makaron, podgrzać 1/2 szklanki oliwy z oliwek na małym ogniu w dużym rondlu lub patelni ciężkiego. Dodać czosnek rozbita, Chile płatki i zastrzeżone skorupki krewetek i / lub ogonów. Gotować delikatnie na najniższym ogniu przez około 5-7 minut do zaparzenia olej smaku. Zdjąć z ognia, odcedzić i wyrzucić czosnek i muszle, i powrócić aromatyzowanej oliwy do patelni.
Dodaj krewetki i plasterki czosnek do oleju i gotować na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż krewetki są w większości różowe. Gdy makaron jest gotowy, odcedzić i dodać wraz z, sok z cytryny i skórkę. Doprawić szczyptą soli i trochę pieprzu. Toss dobrze płaszcz i nadal gotować 1-2 minut lub więcej, aż krewetki są gotowane.
Zdjąć z ognia i smaku. Doprawić dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ile potrzeba. Podawać natychmiast doprawione nieco więcej chile płatków na górze. dzia