Zgłoszenie

Monika

Makaron z cytryną, oliwą i parmezanem

Głosy:  0

dla 4 osób:

opakowanie dobrej jakości makaronu (użyłam Barilla FARFALLE)
sok z 1 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki;
1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu
świeżo zmielona sól i pieprz
parmezan lub inny twardy ser

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawiając 1/2 szklanki wody po ugotowaniu makaronu), makaron zostawiamy w garnku. Do makaronu dodajemy oliwę, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy łyżkę startego parmezanu i pozostawioną wodę z gotowania. Całość mieszamy, gotujemy i czekamy aż sos oblepi makaron (około 3-4 minut). Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na podanie dania dodatkowo ścieramy po odrobinie parmezanu.