Zgłoszenie

Sylwia

Makaron z białym sosem z sera pleśniowego

Głosy:  1/1 4
To kolejne proste i szybkie danie, które podbija podniebienia. Jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż pół godziny! A potrzebne Ci będą:
Składniki (na 3-4 porcje):
– 250 g makaronu Barilla Orecchiette
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– gałka muszkatołowa
– sól
– pieprz
– 100 ml śmietanki 18%
– 200 ml mleka 1,5-2%
– 100 g sera pleśniowego typu lazur
– garść natki pietruszki
– pomidorki koktajlowe 20 sztuk
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Sos: na rozgrzaną patelnie wrzuć łyżkę masła i rozpuść, dodaj mąkę – cały czas mieszając. Powstanie rodzaj białej zasmażki, takiej samej jak do sosu beszamelowego. Zetrzyj około 1/4 gałki muszkatołowej, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zacznij powoli wlewać zimną śmietankę, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mleko. Uważaj aby nie powstały grudki. Kiedy Twój sos osiągnie odpowiednią konsystencję – będzie wtedy oblepiał łyżkę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i poczekaj aż częściowo się rozpuści. Uwaga! Rób wszystkie czynności na małym ogniu. A teraz wyłącz palnik, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość z makaronem. Dekoruj pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem. Niesamowite prawda? Minęło pół godziny a Twoje danie dla 4 osób gotowe. Smacznego!