Zgłoszenie

Marta

Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem

Głosy:  1/1 11

Składniki:

• 250 g makaronu użyłam Bavette Barilla
• 250 g brokuła (ok. ½ sztuki)
• 150 g zielonego groszku
• 100 ml śmietanki kremówki 30%
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwą
• 30 g orzechów włoskich
• 100 g pesto z bazylii Barilla
• sól
• pieprz
• 3 łyżki tartego parmezanu

Dodatkowo:

• świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i razem z zielonym groszkiem blanszujemy ok. 1-2 minut. Następnie szybko schładzamy warzywa w misce z wodą i lodem. Odcedzamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, brokuły i zielony groszek, podsmażamy kilka chwil. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy pesto z bazylii i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy tartym parmezanem.
Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!