Zgłoszenie

Sebastian

Makaron w sosie pomidorowym z mięsnymi klopsami w stylu włoskim

Głosy:  1/1 7

Mięsne klopsy:
– 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
– jajko
– 2 ząbki czosnku
– pół garści świeżych liści bazylii (opcjonalnie suszonej 1 łyżka stołowa)
– 30 g sera parmezan
– sól, pieprz

Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów krojonych lub przecier pomidorowy 500 g
– 1/2 cebuli
– świeża bazylia, oregano i tymianek (opcjonalnie suszone zioła)
– 2-3 ząbki czosnku
– łyżeczka cukru
– sok z 1/2 cytryny lub łyżka stołowa octu winnego
– sól, pieprz, pieprz cayenne
– oliwa
– masło

Makaron:
– Barilla Spaghettini lub Barilla Bavette

Sposób przyrządzenia:
Klopsu:
1. Do mięsa wbić jajko, przecisnąć czosnek przez praskę, parmezan zetrzeć na tarce, dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt luźna dodać odrobinę bułki tartej.
2. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości około 2-3 cm obtoczyć w mące i usmażyć na patelni.
3. Usmażone klopsu odstawić do miski

Sos:
1. Do rondelka wlać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę dodać do oliwy i zeszklić.
2. Dodać pomidory i dalej dusić.
3. W osobnym rondlu rozpuścić łyżkę masła a następnie dodać rozgniecione ząbki czosnku. Gdy czosnek odda swój aromat przelać całość sosu i dusić około 10 min.
4. Dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny.
5. Dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy 2-3 min.
6. Do sosu wkładamy klopsy i gotujemy jeszcze 10 min.

Makaron:
1. Makaron gotować zgodnie i instrukcja na opakowaniu.
2. Do osobnego naczynia wlewamy kilka łyżek sosu i wkładamy makaron. Mieszamy makaron z sosem tak by makaron był obtoczony sosem.
3. Makaron obtoczony w sosie przekładamy na talerz, umieszczamy kilka klopsów i polewamy je delikatnie sosem. Dodać tarty parmezan, posiekane liście bazylii i kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji.

Życzę smacznego