Zgłoszenie

Monika

Makaron rigatoni z pesto+kurczak shoarma z pieczonymi warzywkami w miodzie

Głosy:  1/1 26

U mnie jak zawsze-prosto, szybko, pysznie i zdrowo. Makaron rigatoni polecam firmy Barilla, jego smak jest nie zastąpiony, skład-semolina 🙂 Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pesto: duża łyżka oliwy z oliwek,kilka listków świeżej bazylii, główka przeciśniętego przez praskę czosnku, kilka orzeszków nerkowca, 1 łyżka startego sera grana padano. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie do tego szczypta ksylitolu. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Pierś z kurczaka, kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy przyprawą Kamis Shoarma. Warzywka- u mnie mieszanka warzyw trio- brokuł, mała marchewka i kalafior wrzucam na wyższą patelnię podlewam połową szklanki wody, powoli gotuję pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości warzyw około 8minut. Po tym czasie otwieram warzywa, żeby troszkę odparowała woda. Dodaję łyżkę miodu, karmelizuje go z warzywami 🙂 Gotowe!
Druga propozycja to ten sam typ makaronu z łososiem atlantyckim gotowanym na parze w ziołach oraz pieczone w piekarniku tarte buraczki 🙂

Przepis również na moim instagramie
https://ink361.com/app/users/ig-2025130699/monikaszczesna_/photos
Pozdrawiam