Zgłoszenie

Joanna

Makaron penne z sosem tuńczykowym

Głosy:  0

Składniki: (porcja dla 3 osób)
pół opakowania makaronu penne Barilla, pół kg pomidorów, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 100g oliwek, natka pietruszki, oliwa do smażenia, sól, pieprz, cukier.
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Jak cebula nam się zeszkli, dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy ok. 10min. Następnie dorzucamy do sosu pokrojone w plasterki oliwki i rozdrobnionego tuńczyka (tuńczyka razem z sosem z puszki). Dusimy wszystko przez krótką chwilkę i doprawiamy według naszego gustu solą (ostrożnie, bo tuńczyk jest dość słony), pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę z pietruszki i zdejmujemy sos z ognia. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem penne. Smacznego.