Zgłoszenie

Dorota

Makaron Penne „Barilla” z kiełbasą w sosie pomidorowym

Głosy:  1/1 2

Makaron Penne Rigate BARILLA z kiełbasą w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

– opakowanie makaronu „Penne Rigate” BARILLA
– pół pętka kiełbasy podwawelskiej
– pół pętka cienkiej kiełbasy pieczonej
– dwie średnie cebule
– dwa pomidory malinowe
– łyżka koncentratu pomidorowego
– pół cukinii
– bazylia suszona
– sól i pieprz cayenne
– czosnek granulowany
– mozzarella do posypania
– natka do posypania
– trochę oleju rzepakowego
– trochę oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy trochę wody i gotujemy. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Po podsmażeniu wrzucamy do garnka z wodą. Cebulę kroimy w cienką kostkę ,podsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka. Cukinię i pomidory malinowe (wcześniej obrane) kroimy w kostkę, smażymy na oliwie po czym wrzucamy do garnka. Wszystko dusimy do miękkości. Podczas gotowania dodajemy troszkę soli, szczyptę pieprzu cayenne, czosnek granulowany oraz bazylię suszoną.
W między czasie gotujemy pyszny makaron „Penne Rigate Barilla” .
Na koniec do sosu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Na ugotowany makaron kładziemy sos z kiełbasą i posypujemy starą mozzarellą.

Takie danie właśnie zrobiłam dzisiaj podczas urlopu na Mazurach na łonie natury!!!

S M A C Z N E G O!