Zgłoszenie
Makaron Penne Rigate BARILLA z kiełbasą w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
– opakowanie makaronu „Penne Rigate” BARILLA
– pół pętka kiełbasy podwawelskiej
– pół pętka cienkiej kiełbasy pieczonej
– dwie średnie cebule
– dwa pomidory malinowe
– łyżka koncentratu pomidorowego
– pół cukinii
– bazylia suszona
– sól i pieprz cayenne
– czosnek granulowany
– mozzarella do posypania
– natka do posypania
– trochę oleju rzepakowego
– trochę oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy trochę wody i gotujemy. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju. Po podsmażeniu wrzucamy do garnka z wodą. Cebulę kroimy w cienką kostkę
,podsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka. Cukinię i pomidory malinowe (wcześniej
obrane) kroimy w kostkę, smażymy na oliwie po czym wrzucamy do garnka. Wszystko dusimy
do miękkości. Podczas gotowania dodajemy troszkę soli, szczyptę pieprzu cayenne, czosnek
granulowany oraz bazylię suszoną.
W między czasie gotujemy pyszny makaron „Penne Rigate Barilla” .
Na koniec do sosu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Na ugotowany makaron kładziemy sos z kiełbasą i posypujemy starą mozzarellą.
Takie danie właśnie zrobiłam dzisiaj podczas urlopu na Mazurach na łonie natury!!!
S M A C Z N E G O!