Zgłoszenie

Agata

Makaron collezione z rukolowym pesto, złocistym siemieniem lnianym i czarnymi oliwkami

Głosy:  1/1 3

Składniki (na 2 porcje)

200 g makaronu Barilla Collezione
300 g rukoli
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki złocistego siemienia lnianego
4 łyżki kremowego serka śmietankowego
10 sztuk czarnych oliwek
sól
pieprz
skórka z 1/2 cytryny
do posypania: garść młodej rukoli

Przygotowanie
Makaron gotujemy w dużej ilości, dobrze osolonej wody al dente .
Do wysokiego naczynia przekładamy porwaną w dłoniach rukolę bez twardych łodyg, oliwę, czosnek, dynię, siemię, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz, a także serek śmietankowy. Wszystko dokładnie blendujemy do powstania gładkiego, gęstego pesto. Oliwki kroimy na plasterki.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, zalewamy pesto, dodajemy oliwki i chwilę smażymy, do połączenia się makaronu z sosem.
Podajemy od razu, posypane świeżą rukolą.
Smacznego!