Zgłoszenie

Agnieszka

Makaron chili z fasolką szparagową

Głosy:  1/1 22

To danie dla amatorów ostrych smaków.

Składniki
– 160 g makaronu fusilli Barilla
– 220 g boczku
– 230 g kiełbasy
– 3-4 ząbki czosnku
– 3 średnie cebule
– 2-3 papryczki chili
– papryka czerwona
– 200g fasolki szparagowej (może być mrożona)
– 7 pomidorów ewentualnie koncentrat lub sok pomidorowy
– ser żółty (opcjonalnie)
– przyprawy: sól, pieprz, chili
– bazylia
– kilka łyżek ketchupu
– olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Boczek, kiełbaskę, paprykę oraz papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie fasolkę szparagową, paprykę i chili. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy i ketchup – mieszamy.

2. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie.

3. Na patelnię do usmażonego boczku i kiełbasy dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i chili, delikatnie mieszamy i chwilkę podsmażamy. Pod koniec smażenia opcjonalnie możemy dodać starty ser żółty i delikatnie zamieszać.