Zgłoszenie

Piotr

Makaron Barilla z młodym szpinakiem i marchewką

Głosy:  1/1 9

składniki (na 2 osoby):

160g makaronu Barilla (waga suchego)
100 g młodych listków szpinaku
10 młodych marchewek
125g marscapone
mały pęczek tymianku
kilka gałązek estragonu
2 łyżeczki masła klarowanego
1 duży ząbek czosnku
mały kawałek wędzonego sera żółtego
pół cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Jak to zrobić ?

Obierz marchewki, połóż na blasze, polej oliwą z oliwek, posól i posyp listkami tymianku (częśc zachowaj), upiecz je przez godzinę w 180 stopniach.

Szpinak opłucz w wodzie i blanszuj we wrzątku przez minutę.

Wstaw wodę, a makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu

W czasie, gdy makaron się gotuje rozgrzej masło na patelni, wrzuć rozgnieciony czosnek, smaż ok 10 sekund (nie może się przypalić), potem wrzuć szpinak i marchewkę, smaż 1-2 minuty

Włóż serek marscapone, mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj resztę listków tymianku, posiekany estragon, sól, pieprz do smaku. Smaż kilka minut, aż smaki się połączą.

Spróbuj czy nie trzeba dodać soli czy pieprzu, wciśnij sok z cytryny.
Podawaj od razu z gorącym makaronem