Zgłoszenie

Elżbieta

MAKARON BARILLA PENE RIGATE Z SOSEM BARILLA PECORINO I KLOPSIKAMI Z PIERSI INDYKA Z OREGANO NAKRYTY PIERZYNKĄ Z SERA MOZARELLA

Głosy:  1/1 8

makaron Barilla PENE RIGATE – 15 dkg
sos Barilla PECORINO – 1 słoik
ser tarty Mozarella – 2 – 3 łyżki
mięso z piersi indyka – 50 dkg
jajko małe – 1
cebula – 1 mała
czosnek – ½ ząbka
sól, pieprz – do smaku
oregano świeże listki
bułka – ½
mleko/woda do bułki
bułka tarta – 2 łyżki

WYKONANIE:
Mięso zmielić. Dodać 1 jajko, sól, pieprz, bułkę uprzednio namoczoną w mleku/wodzie,
drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Oregano drobniutko pokroić i połączyć z mięsem.
Wyrobić masę mięsną z przyprawami.
Uformować małe kulki (aby mięso się nie kleiło do rąk moczyć ręce w gorącej wodzie)i obtoczyć je w bułce tartej, podsmażyć na patelni na oleju.
Można ugotować je na parze.
Ja zrobiłam pół na pół.
Makaron ugotować al dente.
Wlać do niego zawartość słoika – sos PECORINO – i wrzucić mięsne klopsiki.
Całość wymieszać.
Formę wysmarować olejem. Ułożyć na niej przygotowane produkty.
Na wierzchu posypać serem Mozzarella i zapiec w piekarniku w 180 stopniach C przez około 10 minut, aż ser się rozpuści na wierzchu potrawy. Od razu podawać.