Zgłoszenie

Małgorzata

Maccheroni w sosie maślano – pomarańczowym ze szparagami

Głosy:  1/1 6

Maccheroni w sosie maślano – pomarańczowym ze szparagami

½ opakowania makaronu Maccheroni Barilla
2 ząbki czosnku
Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
3 łyżki masła
½ szklanki startego parmezanu
1 pęczek zielonych szparagów
Sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
Szparagi myjemy, obcinamy stwardniałe końcówki i obieramy je. Kroimy na kawałki – osobno odkładamy główki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i skórkę z pomarańczy i smażymy 1 minutę. Kiedy czosnek delikatnie się zeszkli dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i podsmażamy je 2-3 minutki. Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i smażymy wszystko razem jeszcze 2 minutki. Dodajemy główki szparagów, wszystko lekko solimy i pieprzymy.
Na patelnie dodajemy odcedzony makaron i ser parmezan, wszystko starannie mieszamy, nakładamy na talerze i serwujemy!