Zgłoszenie

Agnieszka

Linguini w atramentowym sosie z krewetkami

Głosy:  1/1 4

Składniki:

200 g bavette
kilka dużych oczyszczonych krewetek
75 g sosu z dodatkiem atramentu z montwy
2 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy extra vergine
1 ostra papryczka
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami z opakowania. W czasie kiedy makaron zacznie nam się gotować, rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojona papryczkę i krewetki. Krewetki smażymy z obu stron a kiedy nabiorą koloru można je podlać wodą z gotującego się makaronu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W tym czasie odcedzamy makaron wrzucamy ponownie do naczynia w którym się gotował i dodajemy sos z dodatkiem atramentu oraz posiekaną pietruszkę. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerz, na makaron wykładamy krewetki wraz z czosnkiem i papryczką.
Sos z atramentem można dodać najpierw do krewetek lecz wtedy wszystko będzie czarne a tak krewetki i papryczki są ładnym kolorowym dodatkiem do dania.