Zgłoszenie

Michał

Lasagne

Głosy:  1/1 61

Ragu (sos pomidorowo-mięsny):

3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula średniej wielkości
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
500 g mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
50 g boczku surowego, wędzonego (5 podłużnych plastrów)
3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 puszki (2 x 200 g) pomidorów bez skórki
sól
pieprz
peperoncino (ostra papryczka), bazylia, oregano (opcjonalnie)

Sos beszamelowy:

100 g mąki
120 g masła
600 ml mleka
pieprz
gałka muszkatołowa
sól

Dodatkowo:

Płaty makaronu typu lasagne
300 g mozzarelli
100 g parmezanu

łyżka masła do formy

Sposób przyrządzenia:

Ragu
Cebulę, marchewkę i seler siekam w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej oliwie razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dolewam pół szklanki wody i duszę około 10 minut, aż woda wyparuje, a cebula zmięknie. Dodaję pokrojony boczek i mięso mielone. Wszystko dokładnie podsmażam, cały czas mieszam i rozdrabniam wszystko drewnianą łyżką tak, by nie powstały większe kawałki. Doprawiam solą i pieprzem. Wlewam wino i na niewielkim ogniu duszę pod przykryciem przez godzinę. Dodaję całą zawartość 2 puszek pomidorów. Pomidory rozgniatam i wszystko duszę pod przykryciem przez kolejne 2, 3 godziny, co jakiś czas mieszając.

Sos beszamelowy
W sporym garnku robię jasną zasmażkę z masła i mleka. Mąki nie należy rumienić. Jak masło się rozpuści, a mąka dobrze rozprowadzi, wlewam mleko i energicznie mieszam. Podgrzewam sos, aż zacznie się gotować, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił. Kiedy sos zacznie się gotować i zgęstnieje, dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko gotuję przez chwilę, delikatnie mieszając. Sos nie powinien być zbyt gęsty.

Kiedy sosy są gotowe, trę sery.
Na dno naczynia o wymiarach 20×30 cm wkładam dwa, trzy wiórki masła, następnie przykrywam dno beszamelem i kładę pierwszą warstwę makaronu. Na makaron kładę 1/3 ragu, posypuję serami i polewam beszamelem. Ponownie kładę płaty makaronu, ragu, ser i beszamel. Powtarzam czynność jeszcze raz. Na wierzch kładę płat makaronu, polewam beszamelem i posypuję serem.

Lasagne wkładam na około 40 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, czekam około 20 minut, żeby trochę przestygły i stężały – łatwiej wówczas ukroić kawałek.

Płatów makaronu nie gotuję, ponieważ ugotują się w trakcie zapiekania w beszamelu.