Zgłoszenie

Jarosław

Lasagne z piekarnika

Głosy:  1/1 7

2 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 łodygi selera
mozarella
parmezan
oliwa z oliwek
500 g mięsa mielonego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 puszki pomidorów bez skórki
sól
pieprz
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
makaron lasagne

Na oliwie usmażyć posiekane cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać pokrojone w drobną kostkę marchew i selery. Następnie dodać pomidory i przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić dwadzieścia minut. Zrobić sos beszamelowy: stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć, dolewać po trochu mleka, ciągle mieszając, posolić, popieprzyć. W naczyniu układać warstwami: sos beszamelowy, płaty lazanii (płaty podgotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie), mięso mielone. Na wierzchu ułożyć mozarellę i posypać parmezanem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 200 stopni.