Zgłoszenie

Maciej

Lasagne

Głosy:  0

Lazania

250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mięsa mielonego cielęcego
Barilla Basilico Sos pomidorowy z bazylią 400 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
makaron lazania Barilla
350 g żółtego sera
150 g sera Mozzarella
50 g masła
sól i pieprz
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
szklanka mleka 3,2 %
4 łyżki masła
4 łyżki mąki

1) Zaczynamy od sosu beszamelowego. Na samym początku rozpuszczamy masło w średnim rondelku na małym ogniu.
Następnie stopniowo, dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Po chwili smażenia stopniowo dolewamy mleko. Całość gotujemy
do uzyskania jednolitej masy. Na końcu doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich.

2) Dużą patelnie natłuszczamy odrobiną oliwy a następnie na niej, podsmażamy cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy mięso i wyciśnięty czosnek, smażymy ok 10-13 min. Po upływie tego czasu na patelnie dodajemy sos pomidorowy Barilla Basilico,
przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy.

3) W naczyniu żaroodpornym smarujemy spód i boki masłem. Polewamy spód naczynia cienką warstwą sosem beszamelowym i układamy pierwszą warstwę makaronu.
Makaron pokrywamy cienką warstwą mięsa a następnie warstwą beszamelu i startym żółtym serem. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna
się składać z makaronu, beszamelu, sera mozzarella sera żółtego, bazyli, oregano. Całość posypujemy startym serem.

4) Naczynie z zawartością lazani, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego 180 stopni i pieczemy przez 25 min. Po upływie czasu, wyjmujemy lazanie i zostawiamy na ok. 10-15
min, by smaki się po przegryzły. Dekorujemy według uznania i smacznego.