Zgłoszenie

Kinga

Kwiaty i owoce

Głosy:  1/1 7

pół opakowania makaronu Castellane
główka młodego kalafiora
garść orzechów nerkowca
gałka muszkatołowa
pół kostki sera typu lazur (błękitny)
kilka świeżych i dojrzałych truskawek
kilka liści świeżej bazylii
wegańska eko kostka warzywna
sól
pieprz

Zagotować osoloną wodę. Opłukanego kalafiora podzielonego na różyczki wrzucić do wody i gotować kilka minut. Odcedzić zachowując wodę z kalafiora, do której wrzucić orzechy. Poczekać kilka minut. Kalafiora z orzechami nerkowca wrzucić do blendera, dolać część wody z gotowania kalafiora i zblendować (tyle tylko, by dobrze się zmiksowały składniki). W międzyczasie postawić wodę na makaron. Po dokładnym zblendowaniu kalafiora i orzechów przelać powstały krem do garnka. Do kremu dodać łyżkę lub dwie oliwy, dosypać zmieloną lub świeżo zestrzeć gałkę muszkatołową (tak ok. płaskiej łyżeczki), dosypać soli i pieprzu do smaku oraz dorzucić rozpuszczoną w odrobinie wody z kalafiora kostkę warzywną. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając, tylko przez kilka minut do dobrego połączenia się składników. W międzyczasie zagotować makaron. Po zagotowaniu makaronu odcedzić go, rozłożyć na talerzach, polać kremem kalafiorowym, rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki, posypać pokruszonym serem typu lazur, udekorować bazylią i jeść ze smakiem 🙂 smacznego 🙂