Zgłoszenie

Maciej

Kurki w towarzystwie kurczaka

Głosy:  1/1 3

Składniki:
300 g makaronu Barilla
1 pierś z kurczaka
200 g kurek
5-6 suszonych pomidorów
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
150 ml śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
zioła prowansalskie
2 łyżki masła
starty ser do posypania

Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zostawiamy go w marynacie na pół godziny w lodówce, po czym na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy go na złoty kolor.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy oczyszczone kurki oraz suszone pomidory i dusimy przez około 8-10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając.
4. Śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół. Mieszamy dokładnie.
5. Do grzybów i pomidorów dodajemy kurczaka oraz śmietanę. Podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy.
6. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym serem (najlepiej parmezanem).
Smacznego!!!