Zgłoszenie

Ania

Kremowy toskański kurczak z makaronem

Głosy:  1/1 3

* podwója pierś z kurczaka
* 300 ml śmietanki kremówki 30%
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka mieszanki ziół: oregano, bazylia, cząber, tymianek, chili
* 1/2 szklanki startego parmezanu
* 1/2 szklanki bulionu
* 1/2 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych)
* 400 gram dowolnego makaronu

Kurczaka pokroić na małe kawałki – smażymy na oliwie, aż sie zarumieni. Zdejmujemy na talerz.
Makaron gotujemy w wodzie z oliwą z oliwek .
Na patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, bulion oraz dodajemy czosnek, mieszankę ziół i parmezan. Mieszamy od czasu do czas – aż ser sie rozpuści a sos zacznie gęstnie. Następnie dodajemy pomidory i kurczaka – smażymy około 5 min.
Podajemy posypane natką pietruszki 🙂