Zgłoszenie

BARBARA

KOLORY ITALII

Głosy:  1/1 16

Składniki:
makaron bavette Barilla dla 2 osób
300 g obranych krewetek
mała cukinia
marchewka
kilka oliwek czarnych z pestką
4 truskawki
pół mango
koperek
sos słodko-kwaśny
sos sojowy
masło klarowane
czosnek
śmietanka do sosów
kurkuma
chili
kolendra
słodka papryka

Przygotowanie:
Cukinię oraz marchewkę obieramy obieraczką do warzyw spaghetti. Makaron gotujemy al dente
Na roztopione masło klarowane wrzucamy 2 ząbki czosnku aby nabrało aromatu, po czy wyjmujemy. Wrzucamy krewetki, dodajemy sos słodko-kwaśny, sos sojowy i przyprawy, podlewamy niewielką ilością śmietanki. Po kilku minutach krewetki będą gotowe, a sos się trochę zredukuje, wówczas dodajemy koperek i oliwki. Na rozgrzane krewetki kładziemy wstążki cukinii i marchewki aby delikatnie zmiękły, jednak nie mieszamy z sosem.
Przygotowujemy owocową salsę z mango i truskawek.
Do wyłożenia na talerz będziemy potrzebować kucharskiego pierścienia, aby danie zachowało formę i można było nakładać kolejne warstwy. Na spód wykładamy makaron, później warstwę marchewki i cukinii. Na wierzchu wykładamy owocową salsę, a wokół krewetki. Na koniec polewamy danie sosem i dekorujemy.