Zgłoszenie

Katarzyna

Klasyczne Blognese w niecodziennym wydaniu

Głosy:  1/1 81

20 dag makaronu saghetti Barilla
30 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
400ml pomidorów krojonych z puszki
oliwa
sól
cukier
pieprz
bazylia
oregano
Dekoracja:
oliwki
czerwona cebula
różyczki brokułu
rzodkiewka
pomidory koktajlowe
świeże zioła
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Pod koniec dodajemy czosnek. Dorzucamy mięso i smażymy razem, cały czas mieszając. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy: sól, cukier, pieprz i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Doprawiamy bazylią i oregano. Mieszamy makaron z sosem, układamy na talerzu – formując włosy. Z pociętych oliwek robimy oczy a z rzodkiewki usta. Dekorujemy danie kwiatkami wyciętymi z czerwonej cebuli, rzodkiewki, różyczkami brokułu, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi ziołami.