Zgłoszenie

Emil

Grillowany Włoski Mafiozo

Głosy:  1/1 9

Przepis na idealnego Włoskiego Mafiozo, czyli burgera z włoskimi dodatkami:
Składniki na dwie porcje:
– 2 duże bułki z sezamem
– 250 g mielonego mięsa wołowego
– jajko
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 duża cebulka
– zielony ogórek
– pomidor
– 3 łyżeczki keczupu i łyżeczka musztardy
– pół szklanki jogurtu naturalnego
– zielone pesto Barilla
– garść liści rucoli
– 1 ogórek kiszony
– ćwierć papryki
– oliwa z oliwek

Na oliwie podsmażamy 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę z posiekanym drobno czosnkiem do delikatnego zarumienienia. Tak ostygnięte mieszamy z mięsem i łyżeczką keczupu, oraz łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli. Formujemy kształt kotleta i wrzucamy na lekko rozżarzonego grilla. Obracamy po 5 minutach, a po kolejnych 5 mamy już gotowe kotlety.
Bułki grillujemy z obu stron po 2 minuty.

Na spód bułki smarujemy obficie pesto, na to kładziemy trochę umytej rucoli, a na nią mięso. Następnie kładziemy po kolei warzywa pokrojone w plastry: ogórki zwykłe i kiszone, cebulę, pomidora i paski papryki. Na to lejemy ciut sosu zrobionego z jogurtu, jednego ząbka czosnku i odrobiny soli oraz pieprzu. Polewamy odrobiną keczupu, przykrywamy górną połową bułki i gotowe!

Włoski mafiozo to idealna opcja dla tych, którzy kochają włoskie klimaty połączone z klimatami innych stron świata 🙂