Zgłoszenie
Przepis na idealnego Włoskiego Mafiozo, czyli burgera z włoskimi dodatkami:
								Składniki na dwie porcje:
								– 2 duże bułki z sezamem
								– 250 g mielonego mięsa wołowego
								– jajko
								– 3 ząbki czosnku
								– sól, pieprz
								– 1 duża cebulka
								– zielony ogórek
								– pomidor
								– 3 łyżeczki keczupu i łyżeczka musztardy
								– pół szklanki jogurtu naturalnego
								– zielone pesto Barilla
								– garść liści rucoli
								– 1 ogórek kiszony
								– ćwierć papryki
								– oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażamy 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę z posiekanym drobno czosnkiem do
								delikatnego zarumienienia. Tak ostygnięte mieszamy z mięsem i łyżeczką keczupu, oraz
								łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli. Formujemy kształt kotleta i wrzucamy na
								lekko rozżarzonego grilla. Obracamy po 5 minutach, a po kolejnych 5 mamy już gotowe
								kotlety.
								Bułki grillujemy z obu stron po 2 minuty.
Na spód bułki smarujemy obficie pesto, na to kładziemy trochę umytej rucoli, a na nią mięso. Następnie kładziemy po kolei warzywa pokrojone w plastry: ogórki zwykłe i kiszone, cebulę, pomidora i paski papryki. Na to lejemy ciut sosu zrobionego z jogurtu, jednego ząbka czosnku i odrobiny soli oraz pieprzu. Polewamy odrobiną keczupu, przykrywamy górną połową bułki i gotowe!
Włoski mafiozo to idealna opcja dla tych, którzy kochają włoskie klimaty połączone z klimatami innych stron świata 🙂
