Zgłoszenie

Tomasz

Gnocchetti sardi z kremowymi borowikami

Głosy:  0

Niezwykle aromatyczne danie, proste, choć największym wysiłkiem może się okazać zdobycie borowików.
Kojarzy mi się zawsze ze smakiem lasu.

Potrzebne składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu gnocchetti sardi Barilla
pół kostki masła
250 g świeżych borowików
1 cebula szalotka
250 ml śłodkiej śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony biały pieprz
oliwa z oliwek – truflowa – dla podkreślenia smaku

Nastawiamy wodę w garnku do gotowania makaronu.

Następnie;

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, delikatnie solimy i na dwie minuty przykrywamy patelnię żeby się zeszkliła.

Następnie dodajemy pokrojone w duże „słuszne” talarki borowiki i ponownie delikatnie solimy i smażymy co chwila mieszając bez przykrycia.
Po około 7-10 minutach (zależy jak grubo pokrojone były borowiki) dodajemy słodką śmietanę 30%, a po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy temp. do minimum, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie wrzucamy też makaron do wrzącej osolonej wody i gotujemy 14 min (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

Sos dusimy około 10-15 minut aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Na końcu doprawiamy białym najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku.

Ugotowany makaron rozkładamy na talerze, układamy na wierzchu ładne duże kawałki borowików i polewamy delikatnie kremowym sosem.
Można też wszystko to pokropić oliwą truflową.

Doznania smakowe niezapomniane 🙂

Smacznego!