Zgłoszenie

Monika

Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą

Głosy:  1/1 3

Składniki:
1 garść makaronu fusilli Barilla,
10 pomidorków koktajlowych,
½ papryki czerwonej,
½ papryki żółtej,
½ papryki zielonej,
olej rzepakowy do smażenia,
5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej,
1 łyżka płatków czosnku,
2 łyżeczki ziół tajskich,
świeże listki bazylii tajskiej,
pieprz do smaku, sól do smaku.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę.
Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy przyprawy tajskie i szynkę wędzoną długodojrzewającą.
Makaron z warzywami podajemy z świeżą bazyliią, całość posypujemy jeszcze przyprawą tajską.
Smacznego