Zgłoszenie

Ewa

Fragola busiata

Głosy:  1/1 1

Składniki:

– 250 g makaronu Barilla Casarecce
– 70 dag truskawek
– 2 dojrzałe banany
– 200 g jogurtu naturalnego
– naturalna wanilia

Przyrządzanie:

Przygotować sos, miksując truskawki, banany i kawałek laski wanilii z kubkiem gęstego jogurtu naturalnego (może być też jogurt typu greckiego). Przy dojrzałych bananach nie ma konieczności dosładzania. Makaron typu casarecce ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju (przy czasie gotowania podanym na opakowaniu, tj. 9 min. makaron będzie lekko twardawy) i zahartować, a po przełożeniu na durszlak przelewać jeszcze zimną wodą aż do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany makaron, podany z owocowym sosem, jest doskonałym obiadem na letnie dni i zastępuje również deser.