Zgłoszenie
Tysiąc planów, pomysłów i rzeczy na liście do zrobienia. Dlatego dziś postawiłem na
makaronową prostotę z makaronem Barilla.
Zamiast śmietany sos zrobiłem na bazie ziołowego serka twarogowego Almette. Z makaronem
Farfalle Barilla, szynką Szwardzwaldzką, szczypiorkiem tworzy naprawdę smaczną
kompozycję. Serek rozmieszany z masłem stał się gęstym sosem, który świetnie otulił
makaron.
Polecam 🙂
Składniki:
– makaron Barilla Farfalle
– szynka Szwardzwaldzka
– szczypiorek
– serek Almette z ziołami
– masło
– czosnek
– natka pietruszki
– czarny pieprz świeżo mielony
Gotujemy makaron Barilla Farfalle al dente.
Szynkę Szwardzwaldzką podsmażamy na maśle, tak aby była chrupka.
Na tłuszcz po szynce wrzucamy posiekany czosnek. Podsmażamy aż zacznie pachnieć (ok. 1
minutę).
Na patelnię wkładamy serek, który wraz z czosnkiem podsmażamy jeszcze minutkę.
Sos doprawiamy do smaku pieprzem.
Wkładamy makron na patelnię i mieszamy 2 – 3 minuty.
Makaron wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy plasterki szynki oraz dekorujemy
pietruszką.
Smacznego!