Zgłoszenie

Jerzy

Farfalle z cukinią i bobem (czyli cukiniowe łazanki)

Głosy:  0

Składniki:
makaron Farfalle Barilla – 100 g,
cebula – 1 szt.,
młoda cukinia – 250 g,
garść ugotowanego i obranego bobu,
sól,
pieprz mielony czarny,
ocet winny z białego wina – 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek – 3 łyżki,
czosnek – 2 ząbki,
pokrojony drobno szczypiorek 1 garść,
pokrojony drobno koperku 1 kopiata łyżka.
Sposób przygotowania:
Makaron gotuję na al dente z dodatkiem soli i odcedzam.
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę. Cukinię razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni podgrzewam oliwę, podsmażam na niej czosnek z cebulą. Dodaję 2/3 części cukinii, sól, pieprz, ocet winny i duszę pod przykrywką na małym ogniu. Jak już cukinia będzie miękka i delikatnie zmasowana dokładam pozostała cześć cukinii, koperek, część szczypiorku i smażę chwilkę. Dokładam bób, makaron mieszam delikatnie i podaję z posypanym po wierzchu szczypiorkiem.