Zgłoszenie

Anita

Dzielny łosoś

Głosy:  1/1 10

400 g makaronu barilla farfalle,1 cebula,sól , pieprz ,1 ząbek czosnku,oliwa z oliwek, 300 g szpinaku,1 łyżka soku z cytryny ,oregano ewentualnie gałka muszkatołowa , trochę koperku ,skórka z ½ cytryny, 200 ml śmietany kremówki ,400g filetów z łososia bez skóry.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty.Dodajemy śmietanę,oregano sok z cytryny i starta skórkę z cytryny. Solimy i pieprzymy .Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. Dorzucamy świeży szpinak.Dokładnie mieszamy.Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Ugotowany makaron odcedzić , przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem.Posypujemy koperkiem.