Zgłoszenie

Agnieszka

Domowe spaghetti

Głosy:  1/1 14

Składniki:
Makaron Barilla – spaghetti
1 duża cebula
3 duże pomidory
przecier pomidorowy
ketchup
150 – 200 g mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
odrobina mleka
oliwa z oliwek
ser żółty
bagietka
Przyprawy: łyżeczka cukru, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Zioła: bazylia, oregano
Cebulę pokroić w kostkę, a pomidory wyparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać pomidory i dusić ok 7 minut, przyprawić solą, pieprzem, dolać odrobinę wody, dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego, trochę ketchupu.
Mięso mielone podsmażyć na osobnej patelni, a pod koniec smażenia obsypać przyprawą do mielonego. Dodać do sosu z pomidorów. Całość zalać odrobiną mleka, aby pomidory straciły kwaskowaty smak. Dodać łyżeczkę cukru, papryki słodkiej, ziół prowansalskich oraz poszatkowanych, świeżych ziół bazylii i oregano. Zagotować cały czas mieszając. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti Barilla a la dente, wg przepisu na opakowaniu. Bagietkę pokroić, polać oliwą z oliwek, podpiec na patelni, przyprawić ziołami prowansalskimi, natrzeć czosnkiem. Ciepły makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, obsypać serem startym na tarce lub pokrojonym w drobną kosteczkę, posypać świeżymi poszatkowanymi ziołami. Obok ułożyć 3 kawałki upieczonej bagietki.